
ترک پستانک
پستانک برای آرام کردن کودک ابزاری مناسب است که اگر پستانک در دسترس نباشد، انگشت، انگشت شست، شیشه شیر یا سینه جایگزین آن میشود.
اگر فاصله ساعات شیر خوردن نوزاد کمتر از دو ساعت باشد، بدانید کودک سینه را جایگزین پستانک کرده است.
از طرف دیگر، مکیدن پستانک باعث میشود نوزاد دیگر تمایلی به تغذیه از سینه مادر نداشته باشد. توصیه متخصصان این است که اگر بعد از چهار تا شش هفتگی پستانک را در اختیار نوزاد قرار دهید، احتمالا این مشکل یعنی پس زدن شیرمادر، پیش نخواهد آمد.
بهترین زمان ترک پستانک
بهترین سن برای ترک پستانک، ٤ تا ٦ماهگي است و بيشتر از اين سن اصلا توصيه نمي شود.
براي ترك پستانك بايد آن را از دسترس کودک خارج كنيد تا جلوی چشمش نباشد و در روز اول فقط مُجازید که ٥ بار پستانك به او بدهید كه وعده آخر معمولا قبل خواب شب است.
به تدريج دفعات پستانك دادن را كم كنيد و فقط قبل ازخواب ظهر و قبل از خواب شب به او بدهید. در نهایت اين دو وعده آخر را با هم قطع كنيد و به هيچ بهانه اي پستانك به کودک ندهید.
راه های ترک عادت پستانک
اگر به هر دلیلی، موفق گرفتن پستانک از کودک خود نشده اید، می توانید از روشهای زیر استفاده کنید و نهایتاً تا پایان دو سالگی، مکیدن پستانک را قطع نمایید.
قطع یکباره و ناگهانی
این روش سریعترین راه گرفتن پستانک است که ساعتها و روزهای اول با گریه و جیغ کودک روبرو خواهید شد. تنها کاری که میتوانید انجام دهید این است که به کودک توضیح دهید چه اتفاقی افتاده است و حتما با او همدلی کنید، اما هرگز تسلیم نشوید. انجام این روش خیلی توصیه نمیشود.
محدودیت گذاشتن
برای استفاده از پستانک محدودیت بگذارید. برای مثال، در ماشین یا اتاق نشیمن اجازه استفاده از پستانک را به کودک ندهید یا فقط وقت خواب آن را در اختیارش بگذارید.
پَری پستانکها
از یک موقعیت (مثل شروع مهدکودک یا جشن تولد سه سالگی) استفاده کنید و به کودک بگویید حالا دیگر پری پستانکها قرار است بیاید و در ازای یک هدیه دوستداشتنی، پستانک را با خود ببرد.
این هدیه میتواند اسباببازی، مسافرت، شهربازی یا هر چیز دیگری که کودک را خوشحال میکند باشد، اما توصیه میشود هدیه طوری انتخاب شود که قابل لمس و همیشه جلوی دید کودک باشد تا در صورت بهانهگیری و ابراز دلتنگی برای پستانک، به آن هدیه اشاره شود و با هیجان گفته شود: «تو به جای پستانک فلان اسباببازی رو داری».
ناپدید شدن پستانک
در این روش، میتوان از چندین راهبرد استفاده کرد. میتوانید با همکاری کودک تمام پستانکهایش را جمع کنید و آنها را در کیسهای جداگانه بگذارید و با هم به بیرون از خانه بروید و آنها را در سطلهای زباله شهرداری بریزید. همچنین، میتوانید، با هماهنگی قبلی با صاحب مغازه، پستانک را با کالایی معاوضه کنید. پستانک را به بادکنکهای هیدروژنی ببندید و به آسمان بفرستید تا به دست کسی، چیزی یا حیوانی برسد که به پستانک نیاز دارد. مزیت این روش حضور فعالانه کودک در ناپدید کردن پستانک است.
گم شدن پستانک
اگر کودک پستانک را گم کرد، به طور نمادین، دنبال آن بگردید. اگر کودک پرسید کجاست، توضیح دهید که نمیتوانید آن را پیدا کنید و احتمالا برای همیشه گم شده است. برای آسانتر شدن کار، میتوانید از قوه تخیل کودک استفاده کنید و با کمک قصهها، روند ترک پستانک را راحتتر کنید. برای مثال، گربه بانمک محله از پنجره آمده و پستانک را برای بچههای خود برده است. در این زمینه مراقب باشید داستانهایی که تعریف میکنید باعث ایجاد ترس در کودک نشوند.
زمان
با بزرگ شدن کودک، احتمالا خودش آن را کنار میگذارد. اگر وقتی کودک آمادگی کنار گذاشتن پستانک را ندارد (خیلی کمسن است یا تغییری در زندگی روزمره ایجاد شده است) و شما او را مجبور به این کار کنید، احتمالا توجه خود را به چیز دیگری مثل مکیدن انگشت یا جویدن ناخن معطوف میکند. اگر واقعا کودک وابستگی خیلی زیادی به پستانک دارد، در حال حاضر او را رها کنید و دوباره چند ماه دیگر امتحان کنید.